Kuva: Jani Penttinen

Kun keho on rauhallisempi, seuraa mieli perässä

Ohjaamani TRE-harjoitus on tarkoitettu erityisesti sinulle, joka tunnet olosi stressaantuneeksi ja olet kyllästynyt toistuviin kehotuksiin vain ottaa rennosti. TRE-harjoituksessa ei odoteta, että jännittynyt keho rauhoittuisi kuin itsestään. Liikkeelle lähdetään rauhoittamalla ensin ylivireä hermosto. Kun keho on rauhallisempi, seuraa mieli perässä.

TRE® on lyhennelmä sanoista trauma, tension and stress releasing exercises. Käytännössä tämä tarkoittaa lyhyttä fyysisten harjoitusten sarjaa, joka rasittaa kevyesti lihaksia (erityisesti lonkankoukistajia) ja auttaa kohdistamaan huomiota kehon sisäisiin aistimuksiin. Harjoituksen avulla käynnistetään hermostoperäinen tärinä tai muu kehon liike, joka purkaa kehoon ja mieleen muodostuneita jännityksiä sekä pitkäkestoisen stressin aiheuttamia tukkeumia. Menetelmän on kehittänyt yhdysvaltalainen traumatyöskentelyn asiantuntija David Berceli.

Ohjaan yksilöitä ja ryhmiä. Voit hakeutua ohjaukseen myös parin kanssa. Ohjauksessani opettelet tekemään liikkeet ja säätelemään tärinää niin, että yhteisten harjoitusten jälkeen voit jatkaa harjoittelua kotona turvallisesti ja omien tavoitteittesi mukaisesti.

Vire kohdalleen

TRE:n avulla tapahtuvassa vireyden säätelyssä on kyse kehon kyvystä tuottaa tärinällä turvallisuuden tunnetta ja palauttaa tasapaino stressaavien kokemusten jälkeen. Se mahdollistaa kehon rauhoittamisen ylivireystilasta, mutta myös liikkeen ja rentouden löytämisen jähmeältä tai tunnottomalta tuntuvasta kehosta. Harjoittelemalla säännöllisesti voit löytää uusia voimavaroja ja keinoja stressin säätelyyn. Halutessasi voit TRE-harjoituksessa työstää myös tunnekokemuksia, jotka ovat edelleen osa sinua kehollisina tuntemuksina, kuten lihasjumeina tai jännityksinä.

Fyysinen hyvinvointi

Sekä henkistä että fyysistä työtä tekevät, kuten myös urheilijat, voivat käyttää TRE:tä palautumisen apuna. Harjoittelu ei sisällä minkään ideologian tai uskonnon harjoittamista. Kyse on ennen kaikkea kehollisesta, mutta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävästä harjoituksesta.

TRE on kokemushoitoa. Sen terveysvaikutuksia ei ole tutkittu riittävästi, jotta voitaisiin puhua lääketieteellisestä hoidosta. TRE:tä harjoittavat ovat kokeneet saaneensa siitä apua esimerkiksi stressin tunteisiin, ahdistuneisuuteen, lihas- ja selkäkipuihin sekä unettomuuteen.

Kuka voi harjoitella TRE:tä?

TRE-harjoittelu on turvallista kaikille perusterveille henkilöille. Sitä ei kuitenkaan suositella aloitettavaksi seuraavissa terveydellisissä tilanteissa:

  • vakava sydänsairaus
  • syöpähoidot
  • epilepsia
  • raskaus
  • pian leikkauksen jälkeen
  • vakava mielenterveydellinen sairaus esim. skitsofrenia, psykoosi ja voimakas psyykelääkitys

Ohjaajana toimin koulutettujen TRE-ohjaajien verkoston yhteisten eettisten ohjeistusten mukaisesti. Minua sitoo vaitiolovelvollisuus. Jokainen asiakas on kuitenkin itse vastuussa harjoituksestaan ja siitä, ettei harjoittelemalla vahingoita terveyttään. Lähtökohtaisesti ohjaan vain täysi-ikäisiä asiakkaita.

Ota rohkeasti yhteyttä

Jos epäröit TRE-harjoituksen aloittamista, keskustele asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kerro mieltäsi askarruttavista asioista myös TRE-ohjaajallesi, jotta voimme yhdessä pohtia harjoituksen soveltuvuutta juuri sinulle.

Jos arvelet hyötyväsi terveydenhoitoalan ammattilaisen TRE-ohjauksesta, niin kehotan lämpimästi tutustumaan muiden ohjaajien palveluihin. Kaikkien sertifioitujen TRE-ohjaajien yhteystiedot löydät täältä.

Voit myös ottaa minuun yhteyttä, jos jokin tähän liittyvä asia askarruttaa mieltäsi.