Kirjoituskutsu: Hyvä, paha tärinä ja työnohjaus (saa jakaa)

Kutsu kirjoittaa kokemuksistasi tärisemisestä sekä tärinään liittyvistä mielikuvistasi tai havainnoistasi.

Olen työnohjaajaopintojeni loppusuoralla ja teen siihen liittyen kehittämistehtävää. Tavoitteeni on toukokuussa 2023 valmistua keho-orientoituneeksi työnohjaajaksi Tuntumaa oy:n koulutuksesta. Tällä hetkellä olen STORY ry:n opiskelijajäsen.

Haluaisin kirjoittaa siitä, mitä tärinä kertoo suhteestamme työhön tai opiskeluun ja niissä jaksamiseen. Minua kiinnostaa, kuinka työnohjauksessa voidaan käsitellä tärisemistä tavalla, joka ei stigmatisoi tärinän kokemusta. Tärinä mitä ilmeisimmin on yleistä uupuneilla, vaikka asiasta puhutaan julkisesti verran vähän muuten kuin erilaisiin sairauksiin liittyen.  Mediasta olen poiminut muun muassa seuraavat lauseet:

”Pikkuhiljaa häpeä ja katkeruus luikertelivat mieleen. Ne tuntuivat tärinänä sisuksissa. Aamulla herätessä mielessä oli vain kirosanoja.” YLE.

”Liikaa työtä ja liian vähän aikaa. Liian suuret omat vaatimukset ja sosiaaliset paineet. Pelko epäonnistumisesta itsensä ja muiden silmissä. Tässä on yhtälö, joka kuormittaa Suomen lukiolaisia. Ja seuraukset ovat tällaisia: ”Pahoinvointia, oksennusta, sydän hakkaa, tärisen.” HS.

”Iltakymmenen aikaan tärinä oli niin voimakasta, ettei hän enää hallinnut sitä. Raajat tekivät mitä halusivat. Nyrkkiin puristunut käsi takoi rintaa, eikä sille voinut kerrassaan mitään. (…) Monen tunnin ajan hän, 35-vuotias perusterve mies, luuli kuolevansa. Sairaalassa tehtiin huolellisia tutkimuksia, mutta mitään täsmällistä syytä fyysisille oireille ei löytynyt.” HS.

Itselleni tärinä ja kehon voimakkaatkin liikkeet ilman, että niihin liittyy sairautta ovat tuttuja TRE-ohjauksesta. Jos TRE on sinulle vierasta, voit lukea siitä täältä. Minua kiinnostaa, miten voisin hyödyntää TRE-ohjaajana keräämääni kokemusta työnohjauksessa.

Kutsun sinut kirjoittamaan minulle kokemuksistasi tärisemisestä sekä tärinään liittyvistä mielikuvistasi tai havainnoistasi. Kerään tarinoita tärinästä, joka ei johdu sairaudesta, vaan on kehollinen reaktio stressaavassa tai uuvuttavassa tilanteessa.Kerro minulle, millaisessa tilanteessa olet tärissyt ja miltä tärinä tuntui. Voit myös kuvailla esimerkein, millaista sinun mielestäsi on hyvä tai huono tärinä.

Voit lähettää minulle viestiä 20.3. mennessä osoitteeseen tiina@tutkivaote.fi

Tarina voi olla pitkä tai lyhyt, juuri sellainen, jonka haluat jakaa kanssani.

Toivon, että käytät harkintaa kirjoittaessasi. Jos tuntuu, että kirjoittaminen saa olosi stressaantuneeksi tai turvattomaksi, voit lopettaa ja halutessasi palata asiaan myöhemmin. Vaihtoehtoisesti voit huomata, että tähän kutsuun vastaaminen ei juuri tässä elämäntilanteessa ole sinulle hyväksi.

Toivon, että voit luottaa asiantuntemukseeni aineiston käsittelyssä. Olen varsinaiselta ammatiltani yhteiskuntapolitiikan apulaisprofessori ja minulla on pitkä kokemus laadullisten aineistojen työstämisestä sekä tutkimustyöstä sensitiivisten aiheiden parista.

Ohjaustyöhön liittyen olen yhdessä kollegani kanssa julkaissut anti-rasistista ja intersektionaalista uraohjausta koskevan artikkelin sekä viimeisimmässä julkaistussa artikkelissani pohtinut, mitä nauru ja nauraminen kertoo turvapaikanhakijoiden kohtaamista yhteiskunnallisista rajoista ja vallasta.

Tulen lopputyössäni käyttämään minulle lähetettyjä tarinoita anonyymisti, mikä tarkoittaa, että niistä poistetaan nimitietojen lisäksi esimerkiksi ammattiin tai paikkakuntaan liittyvät tunnistetiedot. Varmistan, että tarinoista ei voi tunnistaa kertojaa.

On mahdollista, että jos saan runsaasti yhteydenottoja, niin tulen jatkamaan aiheen parissa ja työstän tästä myös tutkimusartikkelin. Jos näin käy, niin kerään tämän aineiston erikseen tai tulen olemaan yhteydessä niihin, jotka ovat jättäneet yhteystietonsa. Tämä keräys koskee siis vain työnohjaajaopintojeni lopputyötä. Jos minun on mahdollista olla sinuun yhteydessä aiheesta myöhemmin, niin jätä yhteystietosi. En luovuta niitä eteenpäin.

Kerro myös, haluatko, että jaan lopputyöni tiivistelmän kanssasi? Tätäkin varten tarvitsen esimerkiksi sähköpostiosoitteen, johon voin lähettää tiivistelmän työn valmistuttua.

Vastaan mielelläni kysymyksiin.

Tiina Sotkasiira

tiina@tutkivaote.fi

puh. 040 7166107