Jos töppään, niin korjaan käytöstäni.

Tällä viikolla on Pohjois-Karjalassa juhlistettu sateenkaari-ihmisten oikeuksista muistuttavaa Pride-viikkoa. Sen kunniaksi päätin liittyä Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ry:n jäseneksi.

TRE-ohjauksen näkökulmasta olen pitänyt tärkeänä hankkia esimerkiksi vähemmistöstressiin ja sen lievittämiseen liittyvää tietoa sekä osaamista. Tutkimusten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt altistuvat krooniselle stressille, koska kokevat syrjintää ja ennakkoluulojen aiheuttamaa pelkoa ja häpeää. Myös se, että joutuu salaamaan identiteettiään tai pohtimaan, miten itseään voi ilmaista eri tilanteissa, voi olla kuormittavaa. Haluan, että jokainen luokseni ohjaukseen tuleva voi tuntea olonsa turvalliseksi.

Kuulun siihen sukupolveen, joka ei lapsuudessa ole saanut kovinkaan paljon tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Nämä asiat on pitänyt aikuisena opetella ja huomaan, että toimin joskus ajattelemattomasti, vaikken haluaisi.

Ohjaajana sitoudun rakentamaan jokaisen yksilöllistä kokemusta arvostavaa ilmapiiriä. Pyrin siihen, etten tee oletuksia ihmisten sukupuolesta tai seksuaalisuudesta, vaan kuuntelen, mitä he minulle tästä kertovat. Kunnioitan myös ohjattavan oikeutta yksityisyyteen. Jos töppään, niin korjaan käytöstäni.